De eerste schooldag,

Gepubliceerd op 1 mei 2024 om 12:16

Vandaag, 30 April 2024

Eerste dag van Website, in de ochtend uren stond bij de belastingafdeling, om de kwijtschelding van Bghu aanvraag in te dienen. Op het bureau lag een foldertje met een adres waar je over je geldzorg kon uitstorten. Jawel, daar wilde je wel naar toe. Je kon er gewoon inlopen, zei de andere kant van de mobiel. Je mobiliseerde je nadat het halletje vol kunst manifestijn te hebben bemoedigd. Zeker opgesoupeerd de bladen vol Dichters des letters, lichtvoetig richting der Steen weg toe. Hoopvol gevende richting, was het wel. Te komen in der steen weg,  vergat al wat je al wist, en nog meer ramp tegemoet te komen, zat te snorkelen. Jawel, het was er weer die toer, dat nog niet vergaan is, en zeker spring levende 'reminders' opsomde. Je gaf er verrukkelijke toe, want het was zeker moeite waard zo'n moment gretig te nemen te blaren wat een ramp er was plaats had genomen. Waarna wilde je, jawel, alweer, opgeheven hoofd, door het leven, en naar de straat te begeven. Terug naar je honk, zei de man,  terug in je honk lees je,  deze tafel betekent niets, deze stoel betekent niets, deze hand betekent niets, deze voet betekent niets, deze pen betekent niets...

 

 

DE berg is er om te beklimmen, zei iemand die in zijn hele leven alle bergen heeft opgeklommen. Je zienswijze is wat je bent, hoe ingericht is in je hersen.

Ik denk aan mijn denk training.

Na de basisschool ging met de bus naar de middelbare school in de stad. Een weids wereld die je overal 'de mensen' tegen komt. We waren ingericht anti-communisten te zijn. Er waren gevaarlijke spionnen die uit het Noorden komen. Overal, rondom ons huis 'bivakkeren' ze om onze leven te verstoren, zo niet, de dood in te jagen. Als je 'een vreemde' ziet bewegen moeste je onmiddellijke melden aan de politie. Dat is je verplicht als een burger. Goed ingeprent, opdat je geen enkel VREEMDE laten ontsnappen als het geval ontdekt is. Dat overkwam eens, bij de bushalte. Er was, geen misverstand erover, 'een spion'. Thuis gekomen, vertelde onmiddellijk aan vader, dat je een spion had gezien. Er was geen twijfel mogelijk, naar jou waarnemen. Vader keek op en antwoordde, met z'n neus, "hung..wat zou een spion met jou moeten doen"? En je was nog altijd overtuigd dat hij precies voldeed aan de signalement, loerde in de hoek van de straat, in zijn spion jas met de spionne tas onder zijn arm..  en naar jou gericht, soms vriendelijk,  lachend, onafgebroken. Als  deze geen spion is, wat zou dat dan wel... vroeg je jezelf af. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.